top of page

Αναλυτικά οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στο πρόγραμμα έχουν ως εξής:

Το Σάββατο 09/02/2019 η αποστολή αναχώρησε αεροπορικώς για το Βερολίνο όπου και διανυκτέρευσε. Την Κυριακή 10/02/2019 μετέβη οδικώς στην Λειψία.

Την Δευτέρα 11/02/2019 η αποστολή μετέβη στην έδρα του εκπαιδευτικού οργανισμού WISAMAR όπου έγινε παρουσίαση του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος με έμφαση στο Δυαδικό Σύστημα ΕΕΚ αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αλλά το κυριότερο την σχέση μεταξύ των σχολείων, των εταιρειών και των εκπαιδευτικών κέντρων. Ακολούθησε μια γόνιμη συζήτηση με τον εκπαιδευτή Thomas Korcz της WISAMAR σχετικά με την εφαρμογή του δυαδικού συστήματος ΕΕΚ στην εταιρεία καθώς εκπαιδεύει άτομα στην πληροφορική. Στην συνέχεια ακολούθησε εκτεταμένη περιήγηση στα αξιοθέατα της Λειψίας.

Την επόμενη μέρα 12/02/2019 η αποστολή επισκέφθηκε την διεύθυνση εκπαίδευσης της Σαξονίας όπου ο κος Duebener υπεύθυνος για την οργάνωση και λειτουργία της ΕΕΚ στην Σαξονία, ανέλυσε το εκπαιδευτικό σύστημα και την λειτουργία των δομών οι οποίες εμπλέκονται στο δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης.

Την Τετάρτη 13/02/2019 επισκεφθήκαμε τα σχολεία Karl Heine και BSZ 7. Περιηγηθήκαμε στους χώρους των εργαστηρίων και συζητήσαμε με τους εκπαιδευτικούς για την οργάνωση και την λειτουργία. Μας εντυπωσίασε το υψηλό επίπεδο του εξοπλισμού το οποίο προσέφερε δυνατότητες υψηλής εξειδίκευσης στους εκπαιδευόμενους όπως και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του εξοπλισμού ιδίως στο πεδίο της μηχανοτρονικής, αποτελούσε προσφορά μεγάλων εταιρειών για την διευκόλυνση της εκπαίδευσης σε μοντέρνα και ακριβή τεχνολογία. Επίσης κάτι που μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα, ήταν ότι συζητώντας με τους εκπαιδευτικούς ανακαλύψαμε ότι παρά το γεγονός ότι είχαν όλοι πανεπιστημιακές σπουδές, το γνωστικό υπόβαθρο στις ειδικότητές τους είχε προέλθει από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Π.χ. Κάποιος μπορεί να είχε σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο αλλά εργαζόταν ως καθηγητής Μηχανολογίας καθώς είχε ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών Μηχανολογίας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Την Πέμπτη 14/02/2019 επισκεφθήκαμε το εκπαιδευτικό κέντρο του δήμου της Λειψίας όπου εκπαιδεύεται ένας μεγάλος αριθμός νέων οι οποίοι όταν ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στο πλαίσιο του δυαδικού συστήματος της ΕΕΚ, θα εργαστούν όλοι ως μόνιμο προσωπικό στις δομές τεχνικού χαρακτήρα (Μεταφορές, Ύδρευση, Ενέργεια κ.α.) του δήμου της Λειψίας.

Την Τρίτη 12/02/2019 επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW όπου λειτουργούν γραμμές παραγωγής αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η επίσκεψη στους χώρους του εργοστασίου ήταν ίσως η πιο εντυπωσιακή δραστηριότητα, καθώς η εγκατάσταση στεγάζεται σε ένα κτήριο μοναδικής αρχιτεκτονικής της πολυβραβευμένης αρχιτέκτονος Ζάχα Χαντίτ. Η εκτεταμένη χρήση ρομποτικών συστημάτων κέντρισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και έδωσε το έναυσμα ενός γόνιμου προβληματισμού σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού έργου αλλά και πιο συγκεκριμένα για το αν το ελληνικό σύστημα ΕΕΚ είναι σε θέση να παράξει εργαζόμενους οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας.

Την Παρασκευή 15/02 2019 επισκεφθήκαμε την Γκαλερί Σπινεράι η οποία αποτελεί ένα παλαιό εργοστάσιο επεξεργασίας βάμβακος οι χώροι του οποίου έχουν αποδοθεί σε καλλιτέχνες της Λειψίας και χρησιμοποιούνται για την καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση.

Επίσης την ίδια μέρα έγινε η αξιολόγηση του προγράμματος και η απόδοση των Πιστοποιητικών Παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας η αποστολή μετέβη στο Βερολίνο όπου και διανυκτέρευσε και την επομένη (16/02/2019) αναχώρησε αεροπορικώς για την Ελλάδα.

bottom of page